Maak kennis met de bijzondere tandheelkunde!

 
Een bezoek aan de tandarts is voor veel mensen helemaal niet vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, mensen met extreme tandartsangst of mensen met een complexe medische of psychiatrische achtergrond. De mondzorg aan deze mensen, die vanwege hun problematiek niet bij een ‘gewone’ tandarts terecht kunnen, is zeer uitdagend en divers. Als tandarts ontmoet u veel interessante patiënten, ieder met zijn/haar eigen verhaal en uitdagingen. Hieronder een overzicht.


Heeft u professionele belangstelling voor de bijzondere tandheelkunde en wilt u een keer een dag meelopen in een centrum voor bijzondere tandheelkunde? Vul dan het contactformulier in en vermeld daarbij de regio van uw voorkeur en de aandachtsgebieden waarmee u wilt kennismaken. Kies bij soort vraag voor algemeen.
Wij vragen dan vervolgens een centrum om contact met u op te nemen voor een afspraak.
Bij voorbaat dank voor uw belangstelling!


 

Tandarts-angstbegeleiding (TA)


Een tandarts-angstbegeleiding is er voor mensen met extreme tandartsangst, psychiatrische aandoeningen of verslavingsproblematiek.
De tandarts-angstbegeleiding neemt veel tijd voor de patiënt en bekijkt samen met de patiënt hoe de angst verminderd of verholpen kan worden.
De tandarts-angstbegeleiding is bekend met verschillende technieken om de patiënt van zijn of haar angst af te helpen en werkt zo nodig samen met een psycholoog.
Mensen met ernstige psychopathologie, kokhalsproblematiek of verslavingsproblematiek zijn ook welkom bij een tandarts-angstbegeleiding.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat de patiënt weer bij de reguliere tandarts terecht kan. 
Klik hier voor meer informatie over de opleiding tandarts-angstbegeleiding.
 

Tandarts gehandicaptenzorg (TG)


Een tandarts-gehandicaptenzorg heeft zich gespecialiseerd in mondzorg voor mensen met een beperking, complexe medische achtergrond of gedragsproblematiek. 
De tandarts-gehandicaptenzorg past de behandeling aan op het ontwikkelingsniveau van de patiënt en zorgt voor communicatie op maat. Hij/zij neemt voldoende tijd voor de patiënten en heeft ook oog voor achterliggende medische en psychosociale problematiek. Er is kennis over autisme, gedragsproblematiek, verschillende ziektebeelden en comorbiditeit.
Mensen die medisch gecompromitteerd zijn en als gevolg van hun ziekte niet bij de reguliere tandarts terecht kunnen, zijn ook welkom bij de tandarts-gehandicaptenzorg.
Klik hier voor meer informatie over de opleiding tandarts gehandicaptenzorg.

 

Tandarts-geriatrie (gerodontoloog)


De mondzorg voor kwetsbare ouderen is in Nederland een belangrijk aandachtsgebied. Ouderen worden als ‘kwetsbaar’ aangeduid als zij (multiple) somatische problemen van langdurige of blijvende aard hebben en/of psychogeriatrische problemen zoals dementie. Deze kwetsbaarheid gaat doorgaans gepaard met een afnemende zelfredzaamheid in zelfzorg en beperkingen in denken en communiceren. Dit geeft meestal ook beperkingen in de activiteiten van het dagelijks leven (ADL), met ‘zorgafhankelijkheid’ als gevolg.
De noodzakelijke competenties - een samenstel van kennis, vaardigheden en houding - kunnen verworven zijn door een aanvullende opleiding en/of door het meer dan gemiddeld in aanraking komen met de specifieke problemen van de kwetsbare ouderen. Tandartsen die beschikken over deze bijzondere competenties komen in principe in aanmerking voor het voeren van de titel ‘tandarts-geriatrie’.
De BT-academy verzorgt de opleiding tot tandarts-geriatrie. Daarnaast kent de Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NVGd) ook een portfolio-route. Hierbij volgt de kandidaat zelfgekozen scholing met een vergelijkbare studiebelasting en onderwerpen als de opleiding bij de BT-academy. De volledige reglementen tandarts-geriatrie en mondhygienist-geriatrie vindt u op de website van de NVGd.
 

De tandarts-gnatholoog (TG)


Een tandarts-gnatholoog richt zich op de diagnose en behandeling van pijn en problemen met kauwen. Belangrijke onderdelen van de werkzaamheden van de tandarts-gnatholoog betreffen kaakklachten (bijvoorbeeld pijnklachten van kaakgewrichten en kauwspieren, kaakgewrichtsgeluiden en een beperkte kaakbeweging) en pijn in het gezicht. Daarnaast is de tandarts-gnatholoog deskundig op het gebied van problemen als knarsen en klemmen en de tandheelkundige gevolgen daarvan (bijv. gebitsslijtage).
Klik hier voor meer informatie over de opleiding tandarts-gnatholoog.

 

De tandarts maxillofaciale prothetiek (MFP)


Een tandarts maxillofaciale prothetiek (tandarts MFP) richt zich op de zorg voor patiënten met een aangeboren of verworven afwijking. Voorbeelden van aangeboren afwijkingen zijn een hazenlip (schisis) of het niet aangelegd zijn van tanden en/of kiezen (hypodontie). Voorbeelden van verworven afwijkingen zijn trauma’s van het aangezicht en hoofd-hals tumoren. De mondzorg kan daarbij variëren van het maken van kronen op tandwortel implantaten bij hypodontie, tot de begeleiding van patiënten met een droge mond na bestraling en het maken van een speciale prothese voor patiënten die een stuk van de kaak missen na een tumoroperatie.
Zowel patiënten met aangeboren als verworven afwijkingen worden vaak behandeld in samenwerking met andere zorgverleners, zoals kaakchirurgen, orthodontisten en mondhygiënisten.
Behalve met andere tandheelkundige zorgverleners werkt de tandarts MFP ook regelmatig samen met niet tandheelkundige zorgverleners zoals KNO-artsen, psychologen en/of fysiotherapeuten. De tandarts MFP werkt in een centrum voor bijzondere tandheelkunde en is meestal verbonden aan een ziekenhuis.
Klik hier voor meer informatie over de opleiding tandarts MFP.

 

De tandarts-pedodontoloog

 

De Tandarts-Pedodontoloog is een tandarts met specifieke kennis en vaardigheden met betrekking tot de kindertandheelkunde. De tandarts pedodontoloog heeft ruime kennis en ervaring in de behandeling van onder andere hele jonge kinderen, kinderen met medische en psychische problematiek, extreme angst, traumadentitie, dentoalveolaire aangeboren afwijkingen en kokhalzen. De tandarts-pedodontoloog  benadert het kind als geheel en als onderdeel van de familie en/of omgeving. De tandarts-pedodontoloog behandelt voornamelijk verwezen patiënten met als uiteindelijk doel een terugkeer naar de reguliere praktijk weer mogelijk te maken. 

Een Tandarts-Pedodontoloog is erkend door de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde (NVvK) . Klik hier voor meer informatie.
De opleiding tot tandarts-pedodontoloog is onderdeel van de Master Oral Health Science van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. Klik hier voor meer informatie over deze opleiding.